Babette Versloot, coördinator van Stichting Present Groningen, ontvangt in het gebouw van de Voedselbank aan de Ulgersmaweg. Beneden is een gezellige drukte van vrijwilligers die de voorraden sorteren en aanvullen. Boven huist Stichting Present. We spreken Babette over Present en het project Sociaal Tuinieren. Het vakmanschap van hoveniers is nodig.
Present zou je de vrijwilligersbank van Groningen kunnen noemen. Babette: ‘Ja, wij hebben altijd mensen klaar staan die wat willen doen. Studentenverenigingen, disputen, kerk, rotary, gepensioneerden. Dat is echt geweldig. Wij zoeken een passende klus. En zo matchen wij eigenlijk net zoals Omarm.’ Elke dag komt er wel een vraag binnen van de professionele hulpverleners voor handen. Helpen bij een verhuizing, de kamer behangen, het huis opruimen, ritjes naar de stort. De instanties die daar om vragen zijn onder andere de WIJ, Leger des Heils, Verslavingszorg en Thuiszorg. Zij komen bij mensen achter de voordeur.
Babette: ‘Het is zingevend werk. Je helpt iemand echt door iets grondig aan te pakken. Onrust in je huis, zorgt voor onrust in je hoofd en omgekeerd. Vaak hebben mensen zelf de mogelijkheden niet om klussen in huis op te pakken. Omdat er geen geld is en omdat er geen netwerk is wat helpen kan. We komen in huizen waar mensen al jaren op het beton leven, omdat er geen budget is voor vloerbedekking. Je huis knapt zo op van een nieuwe vloer, fris behangetje, een grote schoonmaak en opruimen. Het is vaak het begin om onderliggende problemen ook op te gaan lossen. Daar komt letterlijk weer ruimte voor’. Present werkt nauw samen met de hulpverlening om er voor te zorgen dat de hulp daadwerkelijk terecht komt bij de mensen die het het meest nodig hebben.
Aan de ronde tafel op het kantoor schuift Mariëtte van der Beek aan, koffie in de hand. Mariëtte: ‘Ook voordat de hulpverleners binnen zijn, is soms al te zien welke klus er ligt. De tuin. Om een tuin in te richten en bij te houden heb je toch gauw wat geld nodig en natuurlijk een goede gezondheid. Of fijne buren die het voor je doen. Niet iedereen heeft dat. En zo is het project Sociaal Tuinieren ontstaan.’
De oplossing voor een tuin met weinig onderhoud is niet het platgooien met tegels. In Vinkhuizen zijn tuinen uitgezocht waar op een dag een groep vrijwilligers aan het werk gaat. Leeghalen, tuinplan maken, bijwerken, snoeien, nieuwe planten er in van Tuin in de Stad. Nu is de bedoeling dat de vrijwilligers die de tuin aanpakken uit dezelfde buurt komen. Zo kunnen ze nog eens langsfietsen, een praatje maken of een bakkie doen.
Mariëtte: ‘Wat we eigenlijk nodig hebben, zijn hoveniers die ons helpen met de uitvoering. Wat pak je het eerst aan, hoe ga je te werk? Soms is er ook groot materieel nodig. Een shovel, bosmaaier en een aanhanger. Het zijn van die praktische dingen. Welke hovenier zou ons daar bij willen helpen?’ Sociaal Tuinieren blijkt een groot succes. Het werkt echt om met de tuin, de contacten in de buurt te leggen. De wens is om Sociaal Tuinieren ook in andere wijken te gaan doen. Mariëtte: ‘Bewoners zijn blij met het contact, met de gezelligheid, want iemand is er al eerder geweest.’ Babette besluit: ‘Eerder richtten we ons vooral op de nood achter de voordeur. Met het project Sociaal Tuinieren gaan we nu ook aan slag vóór de voordeur.’