“In de databanken van de gemeente Groningen of het UWV vind je een aanbod aan mensen die misschien niet helemaal aan het perfecte plaatje van de arbeidsmarkt voldoen, maar die wij een kans gunnen.”
“UniQare, of UniQare Quality Slings in de volle mond, is drie jaar geleden opgericht onder de vlag van United Care. Even een stukje voorgeschiedenis: United Care houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het ontwikkelen van transferhulpmiddelen voor zorg- en welzijnsorganisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tilliften die een patiënt van bad naar bed tillen. Aan zulke tilliften zitten tilbanden die worden geproduceerd in het naaiatelier van UniQare. Deze tilbanden werden voorheen ingekocht, maar naar verloop van tijd is besloten om tilbanden zelf te gaan maken. Van ontwerp, materiaalkeuze tot type ophanging, alles wordt in eigen huis bepaald.
Uniqare Quality Slings kiest bewust voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Daarmee nemen wij de verantwoordelijkheid voor de effecten van onze bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. We bieden de mogelijkheid tot een werkplek voor medewerkers met een bovengemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de provincie en in het bijzonder voor mensen die moeite hebben om werk te vinden.
Het begon klein, maar werd steeds groter. Ik ben trots op het stukje maakindustrie dat hierdoor in Nederland blijft. Daarnaast vind ik het belangrijk om aan het maatschappelijke deel van de economie mee te helpen. Als ik sollicitatierondes houd kijk ik bijvoorbeeld altijd eerst naar de databanken van de gemeente Groningen of het UWV. Daar vind je een aanbod aan mensen die misschien niet helemaal aan het perfecte plaatje van de arbeidsmarkt voldoen, maar die wij een kans gunnen.
Dat kunnen mensen zijn die een bijna pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, mensen onder bewind voering, statushouders of mensen met een handicap. Wij helpen waar we kunnen door bijvoorbeeld papierwerk op orde te maken of opleiding aan te bieden. Bovendien is werken een stuk zelfontplooiing waar je normen en waarden leert maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse taal. Die twee uurtjes les die je op het Noorderpoort krijgt staan niet gelijk aan het samenwerken met mensen in de praktijk. Tijdens een koffiepauze praten over koetjes en kalfjes, die dingen helpen mee. Daarom vind ik Omarm Groningen zo’n mooi initiatief, zij bieden mensen de kans zich te ontplooien, de ze anders misschien niet gehad zouden hebben.
Zo geef ik extra aandacht aan de mensen die hier werken. Vaak hebben zij een bovengemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt, maar op deze manier probeer ik ze een kans te geven in de maatschappij. Elk steentje dat ik kan bijdragen vind ik een belangrijke. Geloof, afkomst, sekse… het maakt mij niet uit, hier ben je welkom.”