Saskia Ankersmid over zingen, fietsen en naar elkaar omkijken

Mr. van de week is Saskia Ankersmid, kandidaat-notaris bij PlasBossinade in Groningen. Dit weekend stond ze echter als zangeres op het podium, en wel in het kader van het Benefietsconcert. PlasBossinade zamelde daarmee in samenwerking met Leergeld Groningen kinderfietsen, fietsonderdelen en donaties in voor schoolkinderen.

Was u zenuwachtig, vlak voor aanvang van het Benefietsconcert?
“Gelukkig heb ik al vaker op een podium gestaan en is dit voor mij geen onbekend terrein. Ik hou echter altijd gezonde spanningen. Stichting PlasBossinade ProBono (organisatie) bestaat uit meerdere collega’s en ook de band is vrij groot (elf man) en voor mij bekend. Ik deed het dus niet alleen, waardoor de zenuwen al snel verdwenen.”

Kunt u eens schetsen hoe het initiatief Benefietsconcert tot stand is gekomen?
“In Groningen wordt er gelukkig niet alleen door ons aandacht besteed aan maatschappelijke vraagstukken, maar ook door Omarm Groningen. Zij houden één keer in de zoveel tijd een bijeenkomst waar bedrijven, ondernemers etc. bijeenkomen om samen na te denken over- en oplossingen te vinden voor sociaal maatschappelijke vraagstukken. Zo is onze Stichting PlasBossinade ProBono in contact gekomen met Stichting Leergeld Groningen. Zij gaven aan dat veel gezinnen zich geen fietsen voor hun kinderen kunnen permitteren. Na enige tijd over dit probleem te hebben gesproken, gaf de aanwezige persoon van Stichting Leergeld aan connecties te hebben met een evenementenlocatie en zo kwamen we ook op mijn hobby, namelijk zingen. Dit heeft geleid tot een benefietconcert met band, waarbij we aandacht wilden vragen voor het tekort aan fietsen voor schoolkinderen en het doel was om zoveel mogelijk kinderfietsen in te zamelen. Het Benefietsconcert.”

Lang niet elk advocaten- of notariskantoor houdt zich bezig met maatschappelijke initiatieven. PlasBossinade doet dat nadrukkelijk wel. Hoe belangrijk is dat voor u?
“Ik vind het belangrijk om om te kijken naar de medemens. Het siert een bedrijf als zij niet alleen oog hebben voor de omzet van hun eigen bedrijf, maar zich hiermee ook inzetten om hun steentje bij te dragen aan de maatschappij. Als PlasBossinade zich niet zou bezighouden met maatschappelijke initiatieven, dan zou het kantoor waarschijnlijk minder bij mij hebben gepast.”

Als het over de nieuwe generatie juristen gaat, lezen we steeds vaker dat zij zingeving zoeken en het belangrijk vinden dat hun werkgever maatschappelijk betrokken is. Merken jullie dat initiatieven als een Benefietsconcert jullie ook helpen als het gaat om werving?
“Zoals eerder aangegeven, toont maatschappelijke betrokkenheid hoe een organisatie functioneert en hoe er intern wordt samengewerkt, omdat die betrokkenheid meestal niet van één persoon komt. De sfeer van een organisatie is dan wat nieuwe collega’s trekt en dat zie je zeker terug.”

Klein tipje van de sluier: heeft het Benefietsconcert uiteindelijk opgeleverd wat u ervan had verwacht of gehoopt?
“Het doel van het Benefietsconcert is niet alleen om op het moment zelf aandacht te vragen voor, in dit geval, het tekort aan kinderfietsen, maar ook om ervoor te zorgen dat Stichting Leergeld Groningen meer naamsbekendheid krijgt om dit probleem én meerdere maatschappelijke vraagstukken onder de aandacht te kunnen brengen. Zo heb ik begrepen dat er iemand bij het Benefietsconcert is geweest en hier een donatie heeft gedaan (de entree betrof het doneren van een fiets of een bijdrage in de vorm van geld), maar op diezelfde dag zo enthousiast was dat ik in de middag al een bericht kreeg dat meerdere gezinnen een kinderfiets wilden doneren en zo, buiten het evenement om, er tien fietsen bij gekomen. Ook na het evenement stopt het dus niet en dat is (ook) wat we willen bereiken.”

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
“Naast het zijn van kandidaat-notaris en mijn hobby om te zingen, probeer ik nog drie keer in de week te sporten, kickboksen, om fit te blijven voor mezelf en mijn kind. Sinds kort mag ik mij moeder noemen van een prachtige dochter. Ik hoop haar in de toekomst te kunnen meegeven dat het niet vanzelfsprekend is om het goed te hebben en het belangrijk is om naar elkaar om te kijken.”

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
“Ik ben nu ongeveer tien jaar werkzaam in het notariaat en hoop hier nog vele jaren actief in te zijn. Het hoogtepunt ligt hopelijk nog voor mij in het verschiet.”

Wat staat er op uw bucketlist?
“Eigenlijk heb ik geen specifieke bucketlist, maar ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen. Ik probeer te genieten van het moment en kansen te grijpen wanneer ze zich voordoen.”

Met welke beroemdheid zou u nog wel een keer op het podium willen staan?
“Er zijn nog zoveel artiesten die ik nog wel eens zou willen ontmoeten, maar kan er zo niet specifiek één noemen.”

Als u het voor het zeggen had, dan…?
“Wellicht erg cliché, maar dan zou ik streven naar een wereld waarin wij elkaar met vriendelijkheid en respect behandelen, ongeacht onze verschillen en dat we samen streven naar een toekomst waarin iedereen zich gehoord, gewaardeerd en geliefd voelt. Uiteraard hoort daar dan bij dat we elkaar helpen waar nodig en dat de maatschappelijke vraagstukken waar (bijvoorbeeld) Stichting Leergeld Groningen zich hard voor maakt niet meer aan de orde zijn, omdat eenieder naar elkaar omkijkt.”

Bron: MR-online.nl